FSUIPC settup for complex addons

Locked
JonathanBleeker
Posts: 3446
Joined: Sat Mar 13, 2010 7:38 pm
FSUIPC settup for complex addons

Post by JonathanBleeker » Sun Jan 05, 2020 7:30 am

Since so many KA FSUIPC users are running into issues, and will continue to run into issues after our MVAMS throttle calibration comes out, I am posting a little guideline on FSUIPC configuration:

In a nutshell, you need to make sure you are using the AXIS_THROTTLEX_SET events and not the THROTTLEX_SET events, and that the FSUIPC5.ini uses the "TO SIM" mode rather than "Direct" or any other mode. This is advisable on any high class addon that intercepts controls. Example below:
[Axes.Jet_2_Stick_T-38]
RangeRepeatRate=10
0=3X,256,F,66388,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_RIGHT_BRAKE_SET }-
1=3Y,256,F,66387,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_LEFT_BRAKE_SET }-
2=3Z,256,F,65764,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_RUDDER_SET }-
3=4Z,256,F,65821,0,0,0 -{ TO SIM: THROTTLE2_SET }-
4=4R,256,F,65820,0,0,0 -{ TO SIM: THROTTLE1_SET }-
5=5X,256,F,65763,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_AILERONS_SET }-
6=5Y,256,F,65762,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_ELEVATOR_SET }-
[Axes.Jet_2_Stick_T-38]
RangeRepeatRate=10
0=3X,256,F,66388,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_RIGHT_BRAKE_SET }-
1=3Y,256,F,66387,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_LEFT_BRAKE_SET }-
2=3Z,256,F,65764,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_RUDDER_SET }-
3=4Z,256,F,65821,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_THROTTLE2_SET }-
4=4R,256,F,65820,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_THROTTLE1_SET }-
5=5X,256,F,65763,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_AILERONS_SET }-
6=5Y,256,F,65762,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_ELEVATOR_SET }-

ega
Posts: 15
Joined: Thu Mar 27, 2014 7:42 am
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by ega » Sun Jan 05, 2020 2:47 pm

Thanks for this information.

Just a question though: should the joystick be disabled in P3D?

Thanks
ega

Torkermax
Posts: 26
Joined: Thu Nov 20, 2014 2:08 am
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by Torkermax » Sun Jan 05, 2020 3:08 pm

Simply put, P3d, FS has no provision for throttle Beta.

don.polidori
Posts: 8
Joined: Fri Dec 27, 2019 4:36 am
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by don.polidori » Sun Jan 05, 2020 5:30 pm

I did this but no change for my issue. I can't control the two throttles separately and I have to assign one lever to control both (i.e., using "To Sim: Axis_Throttle_Set"). Will the new configuration tool address this or do I have a unique problem? --Don

JonathanBleeker
Posts: 3446
Joined: Sat Mar 13, 2010 7:38 pm
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by JonathanBleeker » Sun Jan 05, 2020 6:21 pm

You have a unique problem. Make sure you don't have the same hardware axis assigned to both throttle axis events.

In summary, the upcoming tool is ONLY for defining beta/reverse zones etc. It is NOT an axis assignment tool and will not be such. Any issues with controlling levers separately are due to errors in your FSUIPC configuration and that is up to you to solve using the above as a guideline along with the FSUIPC manual.

iangrant1981
Posts: 35
Joined: Sat Jul 07, 2018 5:33 pm
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by iangrant1981 » Sun Jan 05, 2020 10:50 pm

don.polidori wrote:
Sun Jan 05, 2020 5:30 pm
I did this but no change for my issue. I can't control the two throttles separately and I have to assign one lever to control both (i.e., using "To Sim: Axis_Throttle_Set"). Will the new configuration tool address this or do I have a unique problem? --Don
Make sure that your controls aren't calibrated in FSUIPC. If you are using AXIS_THROTTLE... but still have them calibrated, they won't work.

don.polidori
Posts: 8
Joined: Fri Dec 27, 2019 4:36 am
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by don.polidori » Sun Jan 05, 2020 11:29 pm

Thanks, looks like that got it. I had to delete any calibration in the "separate throttles per engine" AND the "main flight controls".

metzgergva
Posts: 91
Joined: Wed Jun 28, 2017 8:09 pm
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by metzgergva » Mon Jan 06, 2020 9:40 am

As we cannot use calibration, would the tool in MVASM also have max and min lever positions to adjust so that as hardware is never equal it would compensate?

JonathanBleeker
Posts: 3446
Joined: Sat Mar 13, 2010 7:38 pm
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by JonathanBleeker » Mon Jan 06, 2020 12:07 pm

Yes. That is exactly what it is for.

didier
Posts: 16
Joined: Mon Jan 20, 2020 1:26 pm
Location: Marsala, Italy
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by didier » Tue Jan 21, 2020 9:09 am

Hello,

Just bought a KA350i (what a nice plane! Hope you'll propose it for MSFS2020 ;) )...
Have you any idea why, in FSUIPC5.INI, "{ TO SIM: AXIS_THROTTLE1_SET }-" is reset to "{ DIRECT: Throttle1 }" as soon as I run P3D?
What am I missing??

Code: Select all

[Profile.Milviz KA350i]
1=Milviz KA350i C-GRJZ
2=Milviz KA350i G-POWB
3=Milviz KA350i LN-KYV
4=Milviz KA350i N70EU

[Axes.Milviz KA350i]
RangeRepeatRate=10
0=1X,328,D,9,0,0,0	-{ DIRECT: Throttle1 }-
1=1Y,392,D,10,0,0,0	-{ DIRECT: Throttle2 }-
2=1Z,256,D,17,0,0,0	-{ DIRECT: PropPitch1 }-
3=1R,256,D,14,0,0,0	-{ DIRECT: Mixture2 }-
4=1U,256,D,18,0,0,0	-{ DIRECT: PropPitch2 }-
5=1V,256,D,13,0,0,0	-{ DIRECT: Mixture1 }-
02/02/2020: I've just installed "MV_KA350i_v1.0.6_200131.exe / KA350 HF2 beta 1.0.6" and it solved the issue (and didn't bother Pete :lol: ).
Last edited by didier on Sun Feb 02, 2020 1:30 pm, edited 1 time in total.

JonathanBleeker
Posts: 3446
Joined: Sat Mar 13, 2010 7:38 pm
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by JonathanBleeker » Tue Jan 21, 2020 1:00 pm

That you would need to take up with the developer of FSUIPC.

signmanbob
Posts: 41
Joined: Mon Jan 28, 2013 2:32 am
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by signmanbob » Sat Jun 20, 2020 11:38 pm

This is exactly what I have, yet it doesn't work at all. I have "Invert" checked on the MVAMs, but my throttles will smoothly bounce up and down.
I can get them to work perfectly, just in reverse from the way they need to go.

8=4Z,672,F,66420,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_THROTTLE1_SET }-
9=4R,256,F,66424,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_PROPELLER2_SET }-
10=4U,256,F,66423,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_THROTTLE2_SET }-
11=4V,256,F,66421,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_PROPELLER1_SET }-
12=4S,256,F,66422,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_MIXTURE1_SET }-
13=4T,256,F,66425,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_MIXTURE2_SET }-

Why does the MVAMs have Power Levers, then Power Levers 1 and Power Levers 2? Do I need to put any setting in the "Power Levers" if I'm using two throttles?

User avatar
Slayer
Posts: 1517
Joined: Sat Mar 08, 2014 3:26 am
Contact:
Re: FSUIPC settup for complex addons

Post by Slayer » Sun Jun 21, 2020 2:21 pm

signmanbob wrote:
Sat Jun 20, 2020 11:38 pm
This is exactly what I have, yet it doesn't work at all. I have "Invert" checked on the MVAMs, but my throttles will smoothly bounce up and down.
I can get them to work perfectly, just in reverse from the way they need to go.

8=4Z,672,F,66420,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_THROTTLE1_SET }-
9=4R,256,F,66424,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_PROPELLER2_SET }-
10=4U,256,F,66423,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_THROTTLE2_SET }-
11=4V,256,F,66421,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_PROPELLER1_SET }-
12=4S,256,F,66422,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_MIXTURE1_SET }-
13=4T,256,F,66425,0,0,0 -{ TO SIM: AXIS_MIXTURE2_SET }-

Why does the MVAMs have Power Levers, then Power Levers 1 and Power Levers 2? Do I need to put any setting in the "Power Levers" if I'm using two throttles?
Power levers without the number is to control both power levers with one axis. Same as it is in P3D.


Locked

Return to “K.A.350 Support Forum”